Een Dacha in Nanaimo

Toen ik net in Nanaimo kwam wonen, viel me op dat veel oude huizen hier lijken op de huizen die ik op de Russische steppes zag. Officieel heet het ‘Edwardian Style’. Maar vandaag valt me een (gebrek) aan Russische overeenkomsten op.

Eind 19e eeuw kregen veel Russen uit de middenklasse de kans om een buitenverblijf te bekomen. Altijd deels als ontspanningsverblijf, maar het verbouwen van eigen groente en fruit was een belangrijke activiteit. Het fenomeen overleefde de Russische revolutie en het einde van de Soviet Unie. Ook vandaag nog is het voor veel Russen belangrijk eigen voedsel te verbouwen.

Waar veel Russen uit de lagere klassen van droomde, heeft zowat iedereen hier: een tuin met genoeg  plek om heel veel groentjes en fruit te kweken. Gek genoeg is het de droom van de hogere klassen hier (of zij die ervan dromen daarbij te horen) om vooral geen tuin te hebben. Ze wonen liever in een townhouse, een tussenvorm tussen eigen huis en appartementsgebouw.

Als je bedenkt dat het voedsel voor de bewoners van ons eiland vooral vanuit Californie en Mexico komt (over zee), dat transport alleen maar duurder wordt, dat Californie al jarenlang van de ene droogte naar de andere sukkelt… Waarom staan de tuinen in Nanaimo dan niet vol met groentebedden en fruitbomen?

Gelukkig halen we uit de tuin van onze Datcha groentjes, fruit en eieren. Met elk jaar leren we bij, en halen we iets meer oogst binnen. Ik wil geen ander leven dan dit.

Advertenties

2 responses to this post.

  1. Posted by Depaa on juni 1, 2016 at 7:43 am

    Je peterselie was lekker. Kan je lekkere puree mee maken.

    Beantwoorden

  2. Ook goed voor soep en bij salade. De buren eten er meer van dan wijzelf, wat mij plezier doet. Ik geniet enorm van de tuin, en ik ben dubbel zo blij wanneer ik hen kan iets vers kan aanbieden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: