Als het goed is, zeggen we het ook

Het is een Vlaamse uitdrukking, maar eigenlijk niet zo Vlaams… Wanneer ik een Vlaming “goed bezig” hoorde zeggen, betekende dat vaak het tegenovergestelde. Ik kan nog veel meer voorbeelden geven, maar liever gooi ik het over een andere boeg: even de loftrompet afsteken over mijn gastland.

Hoewel ik elke dag sakker en foeter op mijn stad / mijn provincie / mijn gastland wil ik deze dingen toch even in het zonnetje zetten:

 • Het verkeer is veel rustiger, en zelfs met veel 16jarigen op de baan best wel veilig. Veel kruispunten hebben geen lichten, enkel de “gentlemen’s rule”: wie eerst kwam (en stopte) mag ook weer eerst vertrekken.
 • Veel meer plees. Elke grote winkel heeft ze, vaak helemaal aan het begin. En vaak met eentje met een goede uitklaptafel om luiertjes te verversen. Nooit hoef je hier half beschaamd naar de personeels-wc te vragen.
 • Koffie / thee en de kleine honger. Zo veel makkelijker om een goede thee of koffie te vinden. Je moet niet tot 19u wachten eer restaurants zich goed genoeg voelen om open te gaan. Zoveel keuze in kwaliteit en prijs. In mijn herinnering is er in Vlaanderen enkel een cafe voor bier (met nootjes), een bistro met microgolfoven-spaghetti of Een Restaurant. Neen, ik ben blij met de ruime keuze.
 • Vriendelijkheid. Ook al vind ik veel Canadezen een beetje platte pannekoeken, ze zijn wel vriendelijk, en meestal nog gemeend ook.

En nog een uitsmijtertje:

Gisteren ochtend een wandelingetje gemaakt met de dochter, om la mama enkele uurtjes extra slaap te gunnen. Heerlijke pre-lente! Vlakbij is een oud parkdomein waar nu een appartementsgebouw gebouwd wordt. De ontwikkelaars zijn zo wijs geweest alle grote bomen te laten staan. Zo kan ik aan Moka laten zien hoe volwassen ceders, cypressen, en wilgen er uitzien.

Onze wandeling neemt ons langs de winkelstraat, waar net iedereen de deuren opent. Voel me net in een Britse jeugdserie hehe. Twintig oude blanken staan aan te schuiven voor de deur van het casino. Kunnen niet wachten om hun geld te verbranden. Evenveel mensen staan aan te schuiven voor de deur van de bibliotheek. Kunnen niet wachten om de hele dag te vergooien op het internet of te pitten in de sofas hun hersenen te doen vollopen met de kennis van de wereld.

We klimmen nog even langs Nob Hill, en langs de stammen van machtige Garry eiken zien we een glimp van verre baaien, eilanden en bergen.

Allez, ik zie dat toch allemaal. Moka ziet enkel de binnenkant van haar oogleden, en misschien fijne dingen in haar dromenland.

Advertenties

2 responses to this post.

 1. Posted by Depaa nv on februari 28, 2016 at 10:41 pm

  Héhéhé, en binnenkort komen er nog 2 vriendelijke mensen bij voor een tijdje

  Beantwoorden

 2. Posted by mama on februari 29, 2016 at 2:26 pm

  Iets in mij zegt dat je best wel gelukkig bent… Geniet er met volle teugen van.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: