Wanneer de puzzel past

Heerlijk wanneer dingen in hun plooi vallen.

Vandaag lekker aan het koken (al improviserend, dat is zeldzaam) met gedroogde bloesems van de tijgerlelie. Ik bekijk het pakje nog eens, en denk dan bij me eige, hoe durreft een mêns vandoag de dag nog kindere te krijge?*

Tijgerlelies groeien hier in het wild (zowat in heel Noord-Amerika) maar dit pakje komt uit China. Waarschijnlijk tjokvol pesticiden en met een licht genereuse houdbaarheidsdatum. In een lekker krakend plastic zakje dat er gewoon om smeekt om nog 907 jaar in de oceaan te mogen ronddobberen en lekker de maag van een albatros vol te kunnen proppen. De enige verzachtende omstandigheid is dat het om een gedroogd product gaat, zodat je relatief veel voedingswaarde koopt in verhouding met de afgelegde kilomters van het gewicht.

Elke dag terwijl ik eet staat er een boek over inheemse planten vlak voor mn neus. En ik maar grote plannen maken over een tuin helemaal in harmonie met inheemse soorten. En grote woorden spreken over een kleinere ecologische voetafdruk en het vermijden van plastic.

De keuze is snel gemaakt. N en ik bestellen een lokale, eetbare variant tijgerlelies, gaan die lekker in de tuin ploffen en dan binnen een jaartje heerlijk smullen. Alle voordelen op een rijtje:

  • Geen benzine nodig om dit lekkers tot op ons bord te krijgen
  • We zullen de scheutjes eten wanneer la mama natura beslist dat het hét moment is. Lekker uitkijken naar seizoensgroenten dus 🙂
  • Met de helft die we niet zullen oogsten zullen de bijtjes dan weer blij zijn
  • En die bijtjes zorgen dan weer voor lekker blauwe bessen, frambozen, zalmbessen en huckleberries
  • Nul komma nul afval
  • En we houden de inheemse flora op peil

N en ik zijn er allebei even enthousiast over, en ik prijs mezelf gelukkig getrouwd te zijn met een zielsverwant.

In eenzelfde adem bedenk ik me dat dat exact dezelfde voordelen zijn voor de rozenstruiken die ik binnenkort in de aardkorst ga wurmen. Lekker rozebottel oogsten voor veel vitamine C (want sinaasappeltjes zullen flink duurder worden nu Californië stilaan zo droog wordt als goede sherry.)

En we spuiten nog een extra metafysisch laagje slagroom op dit verhaaltje. Grote Plannen kunnen loslaten en gewoon de deur opendoen wanneer de gelegenheid aanklopt, dat is exact wat ik in praktijk probeer te brengen vanuit de Tao Te Ching en de inspiratie van de eerste Boeddha. Lovely!

*  U heeft mijn volledige begrip als de referentie aan het Schaep met de vijf poten aan u voorbij gaat 🙂

Advertenties

5 responses to this post.

  1. Posted by Depaa on november 27, 2014 at 3:36 pm

    quelle proze mon ami:)
    Ik weet niet of ik tijgerlelies lust maarrrr, het is goed geschreven.

    Beantwoorden

  2. It’s my first time to heard (read) that tiger lilies can be eaten. Well, technically I am not a veggie eater so maybe that’s why I didn’t know. 😀

    And one more thing, I came across the tiger lily when I saw the Peter Pan’s cartoon movie. That’s the story of the existence of the Tiger Lily to me. LOL!

    Beantwoorden

    • Ahhh, the translator works well, it seems? 🙂 Glad you can read the posts like that!!!!

      Well, I never thought about eating such a thing either, untill I tried to make a recipe from my Chinese cookbook called Buddha’s Delight. A vegetarian festive dish with TONS of ingredients. The ones I bought and used were dried, and they taste a bit like a mix of long, crunchy mushrooms.and bean sprouts. Can’t wait to try the fresh ones soon!

      I never heard about the Peter Pan Tiger Lily, so I did a quick bit of research. She looks a bit like you, I’d say 🙂 !

      Stay tuned for the follow-up to this post in spring 🙂

      Beantwoorden

  3. Oh Thanks to translator even if sometimes they mislead me to another story due to bad translation.hahaha

    Chinese foods have always lot of ingredients and I must say some of them are weird ingredients because you would never thought that it is possible to use or mix it with other food but the result is delicious!

    hahaha maybe of the skin color but she is an Indian! Though few people (when I was traveling in Europe) mistaken me as an Indian girl. 😀

    Spring?? and that is 3 months from now, right? Winter is coming! Brrrrr……..

    Please send my regards to N. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: