Wat je zelf doet…

.. is niet noodzakelijk beter, maar wel boeiend!

Er zijn heel wat dingen in de keuken die je zelf kan maken. Het smaakt veel beter, het is misschien niet goedkoper maar geeft wel veel meer voldoening.

Wat maken wij hier regelmatig zelf?

  • “Dashi”-bouillon voor misosoep, en ook goed voor..
  • ..Ponzu, een Japanse dipsaus
  • Pickles van rapen, bieten, gember (‘gari’) en van kelp (‘kombu no tsukudani’)
  • Gemberbier. Suuuper lekker zelfgemaakt! En heel fijn om te fermenteren voor bubbels hahaha. Veel zachter dan toegevoegde bubbels. Ik heb een maat die speciaal kwam aanbellen om nog wat gemberbier af te snoepen.
  • Deftige koffie: we drinken geen Starbucks of Tim Hortons tenzij bij uitzondering. Je eigen bonen malen is wel het minimum dat je kan doen om goedkoop goeie koffie te drinken.
  • Soyamelk en tofu. N. maakt haar eigen tofu als specialiteit van het huis 🙂 Maar de hoeveelheden soyamelk die we binnenspelen maken het ietwat beheersbaarder om doorgaans de soyamelk te kopen.
  • Marinades. Waarom zou je iets kopen waar een ander voor jou heeft bepaald welke gekke dingen er in zitten? Marineren is eenvoudig en vraagt enkel wat planning.
  • Soyapap, easy peazy
  • Ijsroom in de zomer (van noten en soya) of sorbets

Waar zijn we nog mee aan het experimenteren?

  • Hoisin saus (chinese pindasaus)
  • Pickles van wortels
  • “Bounty” repen
  • Cola

Wat deden we vroeger wel, maar nu niet meer?

  • Energierepen. Ik gebruik geen haver meer,  en de rest van de ingrediënten kan je gewoon los eten (bananen, sinasappels etc)
  • Yoghurt. We eten het niet in zo’n grote hoeveelheden, en er kruipt best wat tijd in.
  • Dadelrepen, om dezelfde reden: alle ingrediënten kan je ook op andere manieren binnen krijgen.

Kruipt er veel tijd in? Jazozeker. Maar gezien we allebei erg veel belang hechten aan goede voeding is het ons volledig waard. Het is ook gewoon een plezieriger manier om je avond door te brengen dan voor de buis te gaan hangen. En veel van het werk wordt ook veel eenvoudiger met oefening. Gezien we stilletjesaan denken aan kinderen (hoooo ho ho, nog niet voor dit jaar!) is het niet meer dan logisch dan dat we hier nu tijd in steken, zodat het bijna vanzelf gaat wanneer de spruiten aandacht gaan opeisen.

De lijst met mogelijkheden is eindeloos, maar je moet wel keuzes maken. Ik steek geen tijd meer in gebak of speciale desserten. Eenvoudige dingen volstaan, wanneer de basiskwaliteit goed is. Ik kies ook resoluut voor Chinese en Japanse gerechten om zo efficiënt mogelijk te blijven. (Wanneer je “exotisch” kookt helpt het om veel saucen en specerijen zelf te maken, anders wordt het een dure hobby. )In de winter komen daar dan Oost-Europese stoofschotels bij 😀 En gezien ik probeer de seizoenen te volgen betekent dat bv geen ijsroom in de winter (duh) maar ook bv dat Mexicaanse rijstschotels maar heel eventjes in het jaar op tafel komen. Dat maakt het speciaal,  iets om naar uit te kijken.

En dat, lieve kijkbuiskindertjes, is de grote clue. Wanneer koken iets is waar je naar uitkijkt, dan is het geen labeur meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: