The eye of the beholder

IMG-20140118-WA0000Langs de ene kant neigen mensen om dieren te anthropomorfiseren (bestaat dat woord wel?) en maken we in onze fantasie een verhaal over “meneer de kat die een afspraakje gehad heeft met mevrouw de kat van de buren”.

Langs de andere kant zijn we heel goed in het negeren van de diepere karaktereigenschappen van dieren, net omdat we enkel zoeken naar menselijke eigenschappen.

Omdat we weigeren te investeren in het ontdekken van de echte aard van een dier (net als in onze eigen aard, eigenlijk) missen we waarschijnlijk veel. Onderzoekers hebben jarenlang geprobeerd om chimpansees onze taal te leren, en kwamen tot de conclusie dat apen niet kunnen spreken. Een onderzoekster die helemaal niet met taal bezig was, maar een open geest had, merkte op een dag dat ze uit de geluiden van chimpansees het verschil kon opmerken tussen klanken voor verschillende soorten fruit.  Als dat geen taal is..

Ter illustratie onze zwarte huisgenoot, Suzu.  Wat zie jij in zijn ogen? Uiteindelijk zien we enkel onszelf in een ander.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: