Dagelijks brood

Wat staat er op ons lijstje van huisgemaakt lekkers?
N maakt muffins, koekjes en soyamelk. Ik maak mijn energierepen, maal mijn koffie met de hand, en sinds kort.. bak ik ons brood 🙂

De eerste pogingen zien er wat gek uit, maar smaken heerlijk. En vooral belangrijk is: het kost me in totaal nog geen kwartier om een brood te maken.

Wanneer je op zoek gaat naar een gezonde en goedkope levenstijl is het essentieel om dé efficiënste manier te vinden. Anders geef je meteen op. Dat vertaalt zich op alle vlakken: niet teveel verschillende recepten, alles eenvoudig houden, met ingrediënten die je makkelijk kan vinden. Anders geef je meteen op zodra het druk is of er iets tegenvalt. Daarom probeer ik de dingen stukje bij beetje uit.
Maar het houdt steek: brood is hier ongelooflijk duur en van slechte kwaliteit. Zelfs het “kwaliteitsbrood” is klef en zit tjokvol bewaarmiddelen. Gezien ik elke dag brood eet, is het gewoon verstandig om dit zelf te doen. Dat blijft het criterium voor alles dat we in huis maken: het moet de investering waard zijn. Het moet iets vervangen dat we dagelijks gebruiken, geld uitsparen en er moet een efficiënte manier bestaan.

En jongens, toen we vorige zondig een nieuw dinerfeestje hadden heeft mijn zelfgemaakte brood de kirrende goedkeuring gekregen van 6 meisjes. Yeah.

Het vraagt geduld, en vooral: zelfvergiffenis. Het is onvermijdelijk om grote fouten te maken wanneer je voortdurend nieuwe dingen probeert. En het is niet altijd makkelijk om er licht over te gaan. Maar toch: jezelf genoeg schouderklopjes geven is noodzakelijk!

Noot 1: carobe.
Mijn moeder heeft altijd veel belang gehecht aan gezond eten. In de late jaren ’80 was dat niet eenvoudig. Er hing een groot stigma boven de “dieetwinkels” (zoals natuurvoedingwinkels toen genoemd werden), het was “konijnenvoer” en een maaltijd zonder vlees was een garantie op kwade blikken. Bovendien was er vaak onvoldoende of tegenstrijdige informatie over de voeding. En om het mooi te maken waren mijn zus en ik ook niet de makkelijksten om voor te koken.
Het moet niet eenvoudig geweest zijn voor mijn moeder 🙂

Een van de “vieze dingen” van toen was carobe. Op een gegeven moment ontdekte mijn moeder dit alternatief voor chocolade. Maar de smeerpasta kreeg de gemeenschappelijk wind van voren van mijn zus, mezelf en onze vader, en verdween al gauw weer van tafel.
Gek genoeg zag ik vorige week in de supermarkt carobeblokjes liggen, bedoeld voor bakrecepten. Ik nam 100 gram mee naar huis en… ik kan er niet afblijven! Zoveel rijker en subtieler dan chocolade denk ik nu. En… het is iets “van bij ons”: Carobe bomen groeien vooral in het Middellandse Zee-gebied.

Noot 2: nieuw gerecht: Mexicaanse rijst.
Veel van onze maaltijden zijn zonder vlees. Het is een pak goedkoper, het helpt de wereld een beetje vooruit en het is gezond.
Maar ook: het is verdulleme snel klaar, en er is weinig dat je mis kan doen. En ja hoor, we krijgen vaak jaloerse blikken van klasgenoten of collega’s om onze heerlijk ruikende lunches 🙂

Advertenties

4 responses to this post.

 1. Posted by Depaa on december 8, 2011 at 6:13 pm

  Alles goed en wel, maar in die éne schotel zitten toch worstjes?

  Beantwoorden

 2. Bedoel je die laatste foto? Dat zijn boontjes 🙂
  Ik lust nog steeds lekkere kipgerechten, of een goeie shish kabab. Gene paniek 😉
  Maar elke dag een steak van 250 gram, dat is inderdaad verleden tjid.

  Beantwoorden

 3. Posted by Jennemie on december 10, 2011 at 10:29 am

  Awel, kgeef u der groot gelijk in! Hier komt er ook niet elke dag meer vlees op tafel… is beter voor het milieu, beter voor de portemonnee, en vooral beter voor ons lijf…
  En als ge da brood nu effe ewa laat rijzen, dan hebde echt zalig fluffy brood 🙂

  Beantwoorden

  • Wel dat brood laat ik al een hele tijd rijzen. Maar door het recept kan het niet veel meer rijzen dan dit. Het voordeel (geen kneedtijd nodig en geen toezicht nodig) weegt ruimschoots op tegen het nadeel 🙂

   Alles goed daar aan de rand van’t Stad?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: